Gezondheidsbeleid

Courtly-beleid:

Beleid van onze kennel:

Elke cardigan waarmee we gaan fokken wordt middels een röntgenfoto vooraf onderzocht op H.D. en sinds november 2012 ook op ED. 

De gemaakte foto's voor HD en ED wordt voor beoordeling opgestuurd naar de OFA in Amerika.  Ook van de ruggen van onze honden worden in hun jeugd en rond hun 5-6 e jaar een röntgenfoto gemaakt om te zien of er veranderingen opgetreden zijn.

De ogen worden gespiegeld door middel van de ECVO-test.

Inmiddels zijn al mijn fokdieren middels een DNA-test opnieuw onderzocht op PRA, dit om uit te sluiten dat er in het verleden fouten gemaakt zijn of dat het gen gemuteerd is.

Ook zijn middels een DNA-test al mijn honden op DM en het Fluffgen onderzocht. Hier zijn ze allemaal vrij van. De uitslagen van de onderzoeken vind u op de stambomen van mijn honden.

Omdat wij het belangrijk vinden om te weten dat ook de combinaties die we gebruiken het hoge HD-niveau van onze ouderdieren kunnen vasthouden of verbeteren, gaan we over om niet langer de nakomelingen op vrijwillige basis te vragen om te komen voor het röntgenen. Per 2016 zijn de kosten voor het röntgenen en beoordelen door de OFA van de heupen bij de prijs van een pup inbegrepen. De nakomelingen worden door ons uitgenodigd om te komen röntgenen en dan zijn deze kosten dus al betaald. Hiermee krijgen we nog een beter inzicht in de gezondheid van onze honden.

Nest M juni 2018: 2x Fair, 4 x Good

Nest N:

Nest O:

Nest P:

Nest Q:

 

 

Voorkomende aandoeningen binnen het ras.....

Binnen het ras van de Welsh corgi cardigan komen een aantal aandoeningen voor. De meest belangrijke ga ik hier aangeven. Het is niet zo dat iedere cardigan één of meer van deze aandoeningen ontwikkeld, maar het komt voor.

Heup Dysplasie: in Nederland worden de honden van aangesloten fokkers van een rasvereniging voor een dekking geröntgend (zie foto's lager op de pagina). Ook de fokkers in Duitsland hebben deze verplichting omdat er anders geen stamboom afgegeven wordt. Alle fokkers kunnen de uitslagen van een officiële instantie waar dit beoordeeld is laten zien, bijvoorbeeld de OFA (Amerika) of de GGW (Nederland). Toegestaan zijn A, B of C (Nederland) of Excellent, Good, Fair en Mild (Amerika).

Elleboog Dysplasie: in Nederland is een begin gemaakt met het (vrijwillig) laten röntgenen van de ellebogen. Er zijn niet veel honden bekend die hier aan lijden, maar het kan voor komen.

Ruggen: in Nederland worden door veel eigenaren (vrijwillig) gelijktijdig met het röntgenen van de heupen ook een foto van de rug gemaakt. Dit om de vinger aan de pols te houden en hopelijk inzicht te krijgen in het probleem hernia.

Hernia: helaas komt dit af en toe voor. Vaak zonder aanwijsbare reden en soms door een ongeval. Doordat de tijd waarin dit 'spontaan' optreed het meest bij honden is in de leeftijd van 5-8 jaar is het voor de fokkers lastig om er goed grip op te krijgen. Uiteraard mag er niet meer gefokt worden met een hond die hier mee te maken heeft. In sommige families van honden zie je wel dat er vaker problemen optreden en bij andere families is het een incident. We hopen dat het blijven röntgenen van de ruggen op de lange termijn kan bijdragen aan het uitsluiten van potentiële lijders aan deze vreselijke ziekte.

Voor de behandeling als een hond verlamd is aan de achterhand door een hernia:   

1) zo snel als het kan beginnen met het toedienen van Prednisolon via de bloedbaan, dit zeker drie dagen achtereen, waarbij de 3e inspuiting met langwerkende Prednisolon moet zijn. Daarna langdurig doorkuren met Prednisolon in tabletvorm en uitermate langzaam afbouwen. Het afbouwen kan rustig 3-4 maanden duren afhankelijk van hoe de hond reageert. 

2) rust en voorzichtige massage van de achterbenen.    

3) fysiotherapie voor honden. 

4) hydrotherapie voor honden in een later stadium. Zie video hier onder...........

Groeipijnen: sommige pups krijgen vanaf vijf maanden last van groeipijnen. Een ervaren dierenarts kan dit vaststellen d.m.v. röntgenfoto's of door de drukpunten op te zoeken. Hierop moet de pup op rust en krijgt hij aangepaste voeding. Voor het herstel moet je zeker vier maanden uittrekken. Aangelijnd korte stukjes lopen (5 minuten) en geen spelen met andere honden. Ook gladde vloeren zijn niet bevorderlijk, bedek dit met vloerkleden.

Trauma: door het verstappen, springen van een hoogte of langdurig wild spel kan er aan de groeischijven een trauma ontstaan. Ook de vliezen om de botten heen kunnen 'blauwe' plekken oplopen. Hiervoor geldt ook strikte rust en daarmee het aanpassen van de voeding. Krijgt het trauma niet genoeg tijd om te herstellen dan zal de hond na iedere lichte blessure blijven manken. Ook hiervoor geldt zeker drie maand aangelijnd korte stukjes lopen (5 minuten) en geen spelen met andere honden.

Radius Curver Syndroom: in principe is dit bij alle kortbenige rassen in aanleg aanwezig. Niemand weet waarom het zich soms ontwikkeld. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar met in gedachte dat onze cardigans het eerste jaar relatief rustig moeten opgroeien zijn er toch aanwijzingen dat pups die veel beweging hebben er eerder aan lijden. De beide hierboven beschreven punten (groeipijnen en trauma) worden ook vaak aangezien voor RCS. Niet iedere dierenarts is in staat om de minieme verschillen te onderscheiden. Hiervoor zal toch echt een orthopedisch specialist geraadpleegd moeten worden voordat honden nodeloos geopereerd worden. En het oude 'rust, regelmaat en reinheid' is voor de opfok van jonge honden absoluut een goede zaak.

Blaasstenen: dit is een oude cardigankwaal. Voor een cardigan is een blaasontsteking altijd erg gevaarlijk. Niet omdat het niet te behandelen is maar vanwege het ontwikkelen van struvietstenen. Ook komen regelmatig cystinestenen en uraatstenen voor. Hiervoor is speciaal dieetvoer verkrijgbaar bij de dierenarts. Wees alert als uw hond niet kan plassen, ga dan direct naar de dierenarts.

Revalidatie na een hernia...........
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE