Gezondheidsbeleid

Courtly-beleid:


Beleid van onze kennel:


Elke cardigan waarmeewe gaan fokken wordt middels een röntgenfoto vooraf onderzocht op H.D. ensinds november 2012 ook op ED.


De gemaakte foto's voor HD en ED wordt voor beoordeling opgestuurd naar de GGW van de Raad van Beheer of naar de OFA in Amerika. Ook van de ruggen van onze honden worden in hun jeugd en rond hun 5-6e jaar een röntgenfoto gemaakt om te zien of er veranderingen opgetreden zijn.


De ogen worden gespiegeld door middel van de ECVO-test.


Inmiddels hebben al mijn fokdieren met de EMBARK test (Gen-test) ondergaan. Hierdoor zijn alle gezondheids- en kleurtesten in één keer in beeld gebracht. Ook is hun COI bepaald.




Omdat wij het belangrijk vinden om te weten dat ook de combinaties die we gebruiken het HD-niveau van onze ouderdieren kunnen vasthouden of verbeteren, nodigen we de nesten uit rond het tweede levensjaar om dit HD-onderzoek te komen doen. Hiervoor vragen we € 45,- aan eigen bijdrage voor de kosten van de foto. Ook kan op deze dag een foto van de rug gemaakt worden.


Uiteraard wordt de foto naar de eigenaren toegestuurd, digitaal.Hiermee krijgen we een goed inzicht in de gezondheid van onze honden. Mocht een eigenaar de foto willen laten beoordelen door de GGW dan zijn de kosten hiervoor voor eigen rekening.

Voorkomende aandoeningen binnen het ras....



Binnen het ras van de Welsh corgi cardigan komen een aantal aandoeningen voor. De meest belangrijke ga ik hier aangeven. Het is niet zo dat iedere cardigan één of meer van deze aandoeningen ontwikkeld, maar het komt voor.


Heup Dysplasie:

In Nederland worden de honden van serieuze fokkers voor een dekking geröntgend (zie foto's lager op de pagina). Alle fokkers kunnen de uitslagen van een officiële instantie waar dit beoordeeld is laten zien, bijvoorbeeld de OFA (Amerika) of de GGW (Nederland). Toegestaan zijn A, B of C (Nederland) of Excellent, Good, Fair en Mild (Amerika).


Elleboog Dysplasie:

In Nederland is een begin gemaakt met het (vrijwillig) laten röntgenen van de ellebogen. Er zijn niet veel honden bekend die hier aan lijden, maar het kan voor komen.


Ruggen:

In Nederland worden door sommige eigenaren (vrijwillig) gelijktijdig met het röntgenen van de heupen ook een foto van de rug gemaakt. Dit om de vinger aan de pols te houden en hopelijk inzicht te krijgen in het probleem hernia. Ook wordt het aantal lendewervels geteld. Dit moeten er zeven zijn.


Hernia:

Helaas komt dit af en toe voor. Vaak zonder aanwijsbare reden en soms door een ongeval. Doordat de tijd waarin dit 'spontaan' optreed het meest bij honden is in de leeftijd van 5-8 jaar is het voor de fokkers lastig om er goed grip op te krijgen. Uiteraard mag er niet meer gefokt worden met een hond die hier mee te maken heeft. In sommige families van honden zie je wel dat er vaker problemen optreden en bij andere families is het een incident. We hopen dat het blijven röntgenen van de ruggen op de lange termijn kan bijdragen aan het uitsluiten van potentiële lijders aan deze vreselijke aandoening.


Voor de behandeling als een hond verlamd is aande achterhand door een hernia:


1) zo snel als het kan beginnen met het toedienen van Prednisolon via de bloedbaan, dit zeker drie dagen achtereen, waarbij de 3e inspuiting met langwerkende Prednisolon moet zijn. Daarna langdurig doorkuren met Prednisolon in tabletvorm en uitermate langzaam afbouwen. Het afbouwen kan rustig 3-4 maanden duren afhankelijk van hoe de hond reageert.


2) rust en voorzichtige massage van de achterbenen.


3) fysiotherapie voor honden.


4) hydrotherapie voor honden behoort ook tot de mogelijkheden.


Groeipijnen:

Sommige pups krijgen vanaf vijf maanden last van groeipijnen. Een ervaren dierenarts kan dit vaststellen d.m.v. röntgenfoto's of door de drukpunten op te zoeken. Hierop moet de pup op rust en krijgt hij aangepaste voeding. Voor het herstel moet je zeker vier maanden uittrekken. Aangelijnd korte stukjes lopen (5 minuten) en niet wild spelen met andere honden. De vloeren waarop glad laminaat ligt moeten bedekt worden met vloerkleden dit om het uitglijden te voorkomen. Om groeipijnen te voorkomen is het zaak om de juiste voeding te geven. Advies is Hills Adult Medium vanaf 3 maand. Dit ivm de goede verhouding van eiwit en laag calcium 0.76/fosfor 0.64. De laatste twee moeten altijd beneden de 1.0 zijn en dat heb ik enkel bij de Hills voeding gevonden. Tevens een laag eiwitgehalte 21.2.


Trauma:

Door het verstappen, springen van een hoogte of langdurig wild spel kan er aan de groeischijven een trauma ontstaan. Ook de vliezen om de botten heen kunnen 'blauwe' plekken oplopen. Hiervoor geldt ook strikte rust en daarmee het aanpassen van de voeding. Krijgt het trauma niet genoeg tijd om te herstellen dan zal de hond na iedere lichte blessure blijven manken. Ook hiervoor geldt zeker drie maand aangelijnd korte stukjes lopen (5 minuten) en niet spelen met andere honden.


Radius Curver Syndroom:

In principe is dit bij alle kortbenige rassen in aanleg aanwezig. Niemand weet waarom het zich soms ontwikkeld. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar met in gedachte dat onze cardigans het eerste jaar relatief rustig moeten opgroeien zijn er toch aanwijzingen dat pups die te veel beweging hebben er eerder aan lijden. Ook de voeding speelt hierbij een grote rol. Het voer bevat voor onze jonge honden meestal te veel eiwitten/calcium/fosfor. Om een gelijdelijke groei te bevorderen is het dan ook aanbevolen om pups vanaf drie maand over te zetten op de volwassen versie van Hill's voer. Dit voer bevat namelijk de lage procenten eiwitten/calcium/fosfor. De beide hierboven beschreven punten (groeipijnen en trauma) worden ook vaak aangezien voor RCS. Niet iedere dierenarts is in staat om de verschillen te onderscheiden. Hiervoor zal toch echt een orthopedisch specialist geraadpleegd moeten worden voordat honden nodeloos geopereerd worden. En het oude 'rust, regelmaat en reinheid' is voor de opfok van onze jonge honden absoluut een goede zaak.


Blaasstenen:

Dit is een oude cardigankwaal. Voor een cardigan is een blaasontsteking altijd erg gevaarlijk. Niet omdat het niet te behandelen is maar vanwege het ontwikkelen van struvietstenen. Ook komen cystinestenen en uraatstenen voor. Hiervoor is speciaal dieetvoer verkrijgbaar bij de dierenarts. Wees alert als uw hond niet kan plassen, ga dan direct naar de dierenarts.